Helleborus orientalis

Teeltbeschrijving Helleborus orientalis

Helleborus orientalis is een tuinplant die bloeit in de winter en het vroege voorjaar. Het is een vaste plant die jaren blijft staan in de tuin en steeds groter wordt en meer bloemen geeft. H. orientalis bloeit met bloemstelen uit de grond. Vaak wordt in de tuin het oude blad verwijderd voor de bloei, zodat de bloemen goed te zien zijn.

Helleborus orientalis is een 1-2 jarige teelt. Afhankelijk het groeiseizoen zal 50-70 procent het eerste jaar bloeien met 1 bloemsteel. De rest van de planten bloeit in het tweede jaar. Nadeel is dan wel dat het tweede jaar het blad sneller bruin en lelijk wordt en meestal voor de bloei verwijdert moet worden. De bloei is vind plaats van december tot en met april, de tweejarige planten bloeien iets vroeger.

Oppotten:

In april/mei, in 13 cm pot of groter. Een of meerdere planten in de pot voor een vollere plant en meer bloemstelen. Neem bij voorkeur een boomcontainer met een kruisbodem. Eb en vloedcontainers zijn niet geschikt. Poot de plant niet te diep in verband met mogelijke voetrot. De bovenkant van de plug moet ongeveer gelijk zitten met de potgrond.

Grondsoort:

Goede luchtige en doorlatende grond. Eventueel met voorraadbemesting voor het begin van de teelt.

Water geven:

Geef altijd bovendoor water! Onderdoor water geven werkt schimmels in de hand en kan veel uitval geven bij Helleborus. De grond goed vochtig houden maar zeker ook niet te nat. Een combinatie van te droog en dan weer te nat geeft kans op voetrot of wortelproblemen. Zorg ook dat het containerveld goed ontwatert en dat er geen plassen blijven staan. Een eb- en vloedsysteem is zeker niet geschikt voor Helleborus.

Wijder zetten:

Wijder zetten als de planten erg vol worden. Het tweede jaar moetende planten zeker iets wijder gezet worden.

Voeding:

Regelmatig bijmesten, met een mengmeststof zoals bijvoorbeeld kristalon blauw (19-6-20).

Klimaat:

Helleborus orientalis kan het beste in een gekrijte (of geschermde) kas geteeld worden. In een kas zonder krijt is er in de zomer grotere kans op wortelproblemen door de hoge temperaturen.

Buitenteelt:

Helleborus orientalis kan buiten geteeld worden, eventueel in een schaduwhal. In de winter binnenhalen voor de bloemsteel begint te strekken. Vorst, regen en sneeuw kunnen de bloemsteel en/of de bloem beschadigen. Ook kunnen de bladeren in de winter buiten beschadigen.

Remmen:

Het blad moet eigenlijk niet te lang worden. Zodra het langer wordt dan ongeveer 20 cm is het beter om te remmen. Zeker bij de eenjarige teelt, als het blad op de plant blijft zitten, is de bloem beter zichtbaar als het blad niet te groot en grof is. Er kan geremd worden met de gangbare remmiddelen. Bijvoorbeeld Alar met een concentratie van 40 gram per 10 liter.

Ziektes:

Bladvlekken en botrytis zijn voorkomende bladziektes. Het blad enkele keren spuiten met bijvoorbeeld Daconil helpt hiertegen, dit is vooral van belang na juli. Let op, Daconil kan residu geven op het blad.

Plagen:

Helleborus orientalis is gevoelig voor bladluis. De groene vruchtboomcicade kan schade geven aan het blad in de vorm van fijne witte vlekjes op het blad. Deze cicaden lijken een beetje op witte vlieg maar zijn groen/gelig van kleur. Ook witte vlieg en mineervlieg zijn mogelijk. Trips geeft voor zover bekend geen schade aan het blad, trips kan wel schade aan de bloem veroorzaken.

Onkruid/Mos:

Mos kan eventueel buiten bestreden worden met Mogeton. Let op: Mogeton kan soms schade geven.