Helleborus niger

Teeltbeschrijving Helleborus niger

Helleborus niger is een tuinplant die bloeit in de winter en het vroege voorjaar. De Nederlandse naam Kerstroos suggereert dat de planten bloeien voor de kerst maar dat is meestal niet het geval. H.niger bloeit met bloemstelen uit de grond, vaak wordt in de tuin het oude blad verwijderd voor de bloei, zodat de bloemen goed te zien zijn.

Helleborus niger is een 1 jarige teelt. De bloei vindt plaats van december tot en met maart.

Oppotten:

In april/mei, in 12 cm pot of groter. Een of meerdere planten in de pot voor een vollere plant en meer bloemstelen. Neem bij voorkeur een boomcontainer met een kruisbodem. Eb en vloedcontainers zijn niet geschikt. Poot de plant niet te diep in verband met mogelijke voetrot. De bovenkant van de plug moet ongeveer gelijk zitten met de potgrond.

Grondsoort:

Goede luchtige en doorlatende grond. De grond mag niet te nat blijven. Eventueel met voorraadbemesting voor het begin van de teelt.
Water geven: Geef altijd bovendoor water! Onderdoor water geven werkt schimmels in de hand en kan veel uitval geven bij Helleborus. De grond goed vochtig houden maar zeker ook niet te nat. Een combinatie van te droog en dan weer te nat geeft kans op voetrot of wortelproblemen. Zorg ook dat het containerveld goed ontwatert en dat er geen plassen blijven staan. Een eb- en vloedsysteem is zeker niet geschikt voor Helleborus.

Wijder zetten:

Eventueel wijder zetten om vollere planten te krijgen.

Voeding:

Regelmatig bijmesten, met een mengmeststof zoals bijvoorbeeld kristalon blauw (19-6-20). In het najaar, als de bloemen zich gaan ontwikkelen.

Klimaat:

Helleborus niger kan het beste in een gekrijte (of geschermde) kas geteeld worden. In een kas zonder krijt is er in de zomer grotere kans op wortelproblemen door de hoge temperaturen.
Buitenteelt:

Helleborus niger kan buiten geteeld worden, eventueel in een schaduwhal. In de winter binnenhalen voor de bloemsteel begint te strekken. Vorst, regen en sneeuw kunnen de bloemsteel en/of de bloem beschadigen. Ook kunnen de bladeren in de winter buiten beschadigen.
Remmen:

Het blad mag niet te lang worden, zodra het langer wordt dan ongeveer 20 cm is het beter om te remmen. Er kan geremd worden met de gangbare remmiddelen. Bijvoorbeeld Alar met een concentratie van 40 gram per 10 liter.

Ziektes:

Helleborus niger is gevoelig voor wortelziektes. Dit kan bestreden worden met bijv. Rhizolex, Ridomil Gold, Aaterra of Previcur. Het blad enkele keren spuiten met bijvoorbeeld Daconil, dit is vooral van belang na juli. Let op, Daconil geeft residu op het blad.

Plagen:

Helleborus niger is vooral gevoelig voor bladluis. De groene vruchtboomcicade kan schade geven aan het blad in de vorm van fijne witte vlekjes op het blad. Deze cicaden lijken een beetje op witte vlieg maar zijn groen/gelig van kleur. Ook witte vlieg en mineervlieg zijn mogelijk. Trips geeft voor zover bekend geen schade aan het blad.

Onkruid/Mos:

Mos kan eventueel buiten bestreden worden met Mogeton (let op de toelating geld maar voor een behandeling per jaar), dit kan wel enige schade geven.