|
Teeltbeschrijving Helleborus foetidus
Helleborus foetidus is een eenjarige teelt. Planten die opgepot zijn in april/mei bloeien grotendeels het jaar daarop in de maanden februari tot maart. H. foetidus is een groenblijvende plant. Uit het gevormde bladrozet verschijnt tussen januari en maart de bloem. H. foetidus geeft meerdere bloemen uit een rozet. Er komen steeds meer bloemen bij en na enkele weken kan het totaal aantal bloemen makkelijk oplopen tot boven de 20. De plant wordt daardoor dan ook wat hoger.
Oppotten:
In april/mei, in 15 cm pot of groter. Neem bij voorkeur een boomcontainer met een kruisbodem . Eb en vloedcontainers zijn niet geschikt. Poot de plant niet te diep in verband met mogelijke voetrot. De bovenkant van de plug moet ongeveer gelijk zitten met de potgrond, maar moet wel stevig staan zodat de plant niet omvalt.
Grondsoort:
Goede luchtige en doorlatende grond. De grond mag niet te nat blijven maar moet ook weer makkelijk nat gemaakt kunnen worden. Eventueel met voorraadbemesting voor het begin van de teelt.
Water geven:
Geef altijd bovendoor water! Onderdoor water geven werkt schimmels als Pythium en
Phytophthora in de hand en kan veel uitval geven bij Helleborus. Om de planten aan te laten slaan de eerste weken de grond vochtig houden. De combinatie te droog en dan te nat is funest voor Helleborus foetidus. Zorg dat het containerveld goed ontwatert en dat er geen plassen blijven staan.
Wijder zetten:
In de zomer of het najaar eventueel wijder zetten, als de planten erg tegen elkaar groeien. Dit geeft vollere potten .
Voeding:
Vooral in het begin van de teelt voorzichtig bijmesten, met een mengmeststof zoals bijvoorbeeld kristalon blauw (19-6-20). Let op teveel kunstmest zorgt voor een te weelderige groei en strekking van de plant. Vooral na de eerste maanden van de teelt erg voorzichtig zijn met bemesting zodat de plant niet te grof en lang groeit.
Buitenteelt:
Helleborus foetidus buiten telen heeft de voorkeur boven kasteelt, eventueel in een schaduwhal. In de winter kan mogelijk wel schade ontstaan bij strenge vorst, hagel en/of sneeuw. De planten kunnen in de winter beter in een vorstvrije kas staan, of moeten in ieder geval goed beschermd worden tegen weersinvloeden in de winter.
Kasteelt:
Helleborus foetidus kan ook in een gekrijte kas geteeld worden. In een kas zonder krijt is er vooral in de zomer grote kans op wortelproblemen door de hoge temperaturen. De planten hebben in de kas wel eerder de neiging op te strekken.
Remmen:
De plant moet een compact rozet maken en mag niet teveel strekken. Zodra de plant gaat strekken moet er geremd worden met de gangbare remmiddelen zoals Alar.
Toppen:
Helleborus foetidus niet toppen.
Ziektes:
Helleborus foetidus kan gevoelig zijn voor wortelziektes. Dit kan bestreden worden met bijv. Rhizolex, Ridomil Gold, Aaterra of Previcur. Ook bladvlekken zijn een regelmatig voorkomende ziekte. Het blad enkele keren spuiten met bijvoorbeeld Daconil helpt tegen bladvlekken, dit is vooral van belang na juli. Let op, Daconil geeft residu op het blad.
Plagen:
Helleborus foetidus kan gevoelig zijn voor mineervlieg. Dit kan veel schade veroorzaken. Verder zijn witte vlieg en bladluis plagen die in H. foetidus voor kunnen komen.
Onkruid/Mos:
Mos kan bestreden worden met Mogeton, dit kan soms enige schade geven in de vorm van bladvlekken.
|