Helleborus argutifolius

Teeltbeschrijving Helleborus argutifolius

Helleborus argutifolius is een eenjarige teelt. Planten die opgepot zijn in april/mei bloeien grotendeels het jaar daarop in de maanden februari en maart. H. argutifolius is een groenblijvende plant. In de zomer wordt er een bladrozet gevormd, waaruit februari/ maart de bloemtros verschijnt. H. argutifolius geeft meerdere bloemen uit een rozet. Er komen steeds meer bloemen bij en na enkele weken kan het totaal aantal bloemen makkelijk oplopen tot boven de 20. Behalve bloeiend kan H. argutifolius ook groen afgeleverd worden in het najaar

Oppotten:

In april/mei, in 15 cm pot of groter. Poot 1 of meerdere planten in een pot. Neem bij voorkeur een boomcontainer met een kruisbodem. Eb en vloedcontainers zijn niet geschikt. Poot de plant niet te diep in verband met mogelijke voetrot. De bovenkant van de plug moet ongeveer gelijk zitten met de potgrond, maar de plant moet wel stevig staan zodat hij niet omvalt.

Grondsoort:

Gebruik goede luchtige en doorlatende grond. De grond mag niet te nat blijven maar moet ook weer makkelijk nat gemaakt kunnen worden. Zeker als er buiten word geteeld moet de potgrond na regen weer snel kunnen drogen. Gebruik eventueel voorraadbemesting zoals osmocote voor het begin van de teelt.

Water geven:

Geef altijd bovendoor water! Onderdoor water geven werkt schimmels als Pythium en Phytophthora in de hand en kan veel uitval geven bij Helleborus. Om de planten aan te laten slaan de eerste weken de grond vochtig houden. Daarna de potten relatief droog houden, dit remt de groei van de plant. Uiteraard mag de grond niet te ver indrogen. De combinatie te droog en dan te nat is funest voor alle Helleborus. Zorg dat het containerveld goed ontwatert en dat er geen plassen blijven staan.

Wijder zetten:

In de zomer of het najaar wijder zetten, als de planten tegen elkaar groeien. Dit geeft vollere potten.

Voeding:

Vooral in het begin van de teelt voorzichtig bijmesten, met een mengmeststof zoals bijvoorbeeld kristalon blauw (19-6-20). Let op teveel kunstmest zorgt voor een te weelderige groei en strekking van de plant. Vooral de eerste maanden van de teelt erg voorzichtig zijn met bemesting zodat de plant niet te lang en grof groeit.

Buitenteelt:

Helleborus argutifolius buiten telen heeft de voorkeur boven kasteelt, eventueel in een schaduwhal. De felle zon kan soms verbranding veroorzaken aan het jonge blad. Buitenteelt geeft een compactere en gedrongen plant. In de winter kan mogelijk wel schade ontstaan bij strenge vorst, hagel en/of sneeuw. De planten kunnen in de winter beter in een vorstvrije kas staan, of moeten in ieder geval goed beschermd worden tegen weersinvloeden in de winter.

Kasteelt:

Helleborus argutifolius kan ook in een gekrijte kas geteeld worden. In een kas zonder krijt is er vooral in de zomer grote kans op wortelproblemen door de hoge temperaturen. De planten hebben in de kas wel eerder de neiging op te strekken. Tijdig remmen is zeker nodig om de plant compact te houden.

Remmen:

De plant moet een compact rozet maken en mag niet teveel strekken. Het is de bedoeling dat de plant een compacte rozet blijft. Zodra de plant gaat strekken moet er geremd worden met de gangbare remmiddelen. Alar 64 met een concentratie van 40 gram per 10 liter samen met 5 ml Tilt ( let op! Alleen een toelating tegen bladvlekken) werkt erg goed. Dit is maar enkele malen in het begin van de teelt nodig! Bij overmatig remmen groeit de rozet te weinig, dit heeft waarschijnlijk nadelige effecten op de bloei.

Toppen:

Helleborus argutifolius niet toppen.

Ziektes:

Helleborus argutifolius kan gevoelig zijn voor wortelziektes. Dit kan bestreden worden met bijv. Rhizolex, Ridomil Gold, Aaterra of Previcur. Ook bladvlekken zijn een regelmatig voorkomende ziekte. Het blad regelmatig spuiten met bijvoorbeeld Daconil, Topsin of Rovral. Dit helpt tegen bladvlekken en rot en is vooral van belang na juli. Let op, Daconil geeft residu op het blad.

Plagen:

Helleborus argutifolius is vooral gevoelig voor bladluis. Ook witte vlieg en mineervlieg zijn voorkomende plagen. Trips geeft voor zover bekend geen schade aan het blad, het kan wel schade aan de bloem geven in de winter.

Onkruid/Mos:

Mos kan bestreden worden met Mogeton, dit kan enige schade geven bij Helleborus argutifolius in de vorm van verbrand blad.